נפילות קשישים

קשישים רבים מתמודדים עם נפילות חוזרות ונשנות. לנפילות אלה השלכות גופניות ונפשיות מרחיקות לכת, אשר השפעתן יכולה ללוות את הקשיש זמן רב לאחר הנפילה עצמה. נפילות בגיל זקנה אינן הכרח המציאות, חשוב לאתר את הגורמים לנפילות ולפעול לצמצומן ומניעתן.

הסיבות לנפילות אצל קשישים

נפילות קשישים עלולות להתרחש משני גורמים עיקריים:

  • בעיות בריאות של הקשיש
  • סביבה לא בטיחותית

בעיות בריאותיות

בגורם הראשון ניתן למצוא בעיות בריאות רבות המאפיינות את גיל הזקנה ואשר עלולות לגרום גם לנפילות:

  • בעיות ראיה: מקשות על הקשיש לראות מכשולים בדרך.
  • בעיות הליכה: עייפות העצמות והשרירים מקשים על התנועה, הרגליים אינן יציבות.
  • בעיות בשיווי משקל: עלולות להיגרם עקב אירועים מוחיים, מחלות כמו פרקינסון, בעיות באוזן התיכונה, או כתופעת לוואי של תרופות.
  • בעיות יציבה: הנובעות למשל מגב גיבן המעביר את משקל הגוף קדימה.

בעיות בריאות אלה, מקשות על קשישים את ההליכה ומהוות גורם סיכון לנפילות.

סביבה לא בטיחותית

הגורם השני הקשור לסביבה שאינה בטיחותית, כולל: מכשולים בבית העלולים לגרום לנפילה, כגון מדרגות או בליטות ברצפה. גם חדרי האמבט והשירותים מועדים להחלקה ונפילה, במיוחד אצל קשישים.

ההשלכות לנפילות של קשישים

את ההשלכות של תופעת הנפילות של  קשישים ניתן לחלק לשניים:

  • השלכות גופניות
  • השלכות רגשיות

השלכות גופניות

במסגרת ההשלכות הגופניות הסכנות הן רבות – החל מצלקות בגוף ועד לשברים שמתקשים להתאחות. עצמותיהם של קשישים חלשות יותר מעצמות צעירות ונוטות להישבר במהירות. שבר עלול להיווצר גם מנפילה שלכאורה אינה חמורה או עוצמתית.

השברים עלולים להיות קשים, ובמקומות שקשה מאד לטפל בהם ולגבס אותם, למשל שברים בעצם האגן. ההחלמה של קשישים משברים אורכת זמן רב (שבועות), כרוכה בסבל וכאבים וכוללת לרוב צורך באשפוז ושיקום ופגיעה באורח החיים התקין.

ישנם מקרים בהם נזקי הנפילה בלתי הפיכים וקשישים שהיו עצמאיים טרם הנפילה הופכים סיעודיים או מתקשים בניידות ותפקוד אחריה. מעבר לשבירת עצמות קיים גם הסיכון של פגיעות ראש.

השלכות רגשיות

ההשלכות הרגשיות עלולות לפגוע גם בקשישים שפגיעתם הפיזית מהנפילה לא הייתה קשה. הנפילה כוללת מימד של איבוד שליטה.

לעתים היא חושפת את הקשיש גם למצבים של חוסר אונים. מתוארים מצבים של קשישים אשר נפלו בביתם כאשר לא היה איש בבית. לעתים הקשישים מתקשים לקום בכוחות עצמם לאחר הנפילה ועלולים למצוא עצמם שוכבים חסרי אונים בהמתנה לבן משפחה או מטפל שיגיעו הביתה ויסייעו להם לקום.

גם קשישים שנפלו במקום ציבורי וקיבלו עזרה, דווחו על תחושת אי נעימות ובושה עקב אירוע הנפילה.

מצבים אלה של חוסר שליטה, חוסר אונים ובושה גורמים לקשישים שחוו נפילה לצמצם את אורח החיים לו היו רגילים. קשישים מדווחים על חשש לצאת מהבית, וויתור על אפשרויות בילוי וחברה בשל כך. בנוסף מדווחים קשישים על פחד מלהיות לבד וויתור על פעולות שונות מחשש לנפילה.

ישנם קשישים המפתחים התנהגויות חרדתיות וזהירות, כגון הליכה בצעדים קטנים ואיטיים, ואף גרירת רגליים, מהחשש ליפול שוב.

טיפול בנפילות קשישים

חשוב שקשיש שנפל, גם אם לא נפגע, יפנה לרופא המטפל וידווח על הנפילה. חשוב למצוא את המקור לנפילה, ובמידה והוא רפואי, לטפל בו. ישנן בעיות שטיפול רפואי או מכשור רפואי יכול להקל עליהן ובכך לשפר את תפקוד הקשיש.

על בני המשפחה והמטפלים לסייע במניעת תאונות בבית – לסייע לסדר את הבית בצורה שתהיה בטיחותית עבור הקשיש: הסרת מכשולים כגון שטיחים או בליטות, והתקנת אביזרי עזר כגון מעקה באמבטיה ובשירותים, כיסא המסייע לקום ובכך מונע נפילה, התקנת לחצן מצוקה, רכישת משקפי ראיה, כמו משקפי מולטיפוקל ועוד.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033850

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר