סוכרת

סוכרת היא מחלה המתרחשת כאשר קיימת הפרעה בחילוף החומרים בגוף, אשר גורמת לעלייה מסוכנת ברמת הסוכר בדם. אצל חולי הסוכרת חל כשל בייצור או בקליטת האינסולין, השולט ברמות חומרי המזון שבדם.

מדובר במחלה די נפוצה, בעיקר בקרב העולם המערבי, שסובל יותר ויותר מהשמנת יתר. שכיחות המחלה אף עולה עם השנים, כ-6% מהאוכלוסייה לוקים בסוכרת, ושכיחותה באוכלוסייה המבוגרת מגיע ל-15%. על אף שמדובר במחלה חשוכת מרפא, באמצעות טיפולים נכונים והקפדה עליהם, חולה הסוכרת יכול לנהל חיים פעילים, ארוכים וטובים.

סוגי סוכרת

קיימים שני סוגים עיקריים של סוכרת:

  • סוכרת מסוג 1 – ידועה בשם "סוכרת נעורים" (הרחבה באתר המרכז לטיפול בסוכרת), מצויה ב-10% מהחולים במחלה זו, שנאלצים להזריק לעצמם אינסולין באופן קבוע. בסוכרת מסוג זה, הלבלב חדל להפריש אינסולין עקב הרס תאי בטא באיבר. בניגוד לדעה המקובלת, הגורם הגנטי בסוכרת זו משחק תפקיד שולי למדי. עיקר הגורמים המשוערים הם סביבתיים, ותלויים בין השאר בחשיפה לרעלים ולתרופות, עקה (סטרס), מרכיבים תזונתיים מסוימים והדבקה ויראלית.
  • סוכרת מסוג 2 – סוכרת מבוגרים (הרחבה באתר Myhealth)הרוב המוחלט של החולים בסוכרת סובל מסוכרת מסוג 2. במצב זה, הלבלב ממשיך לייצר אינסולין, אך ברמה ירודה. הגוף למעשה מתנגד לו ואינו מסוגל לנצלו, בייחוד בתאי הכבד, השומן והשרירים. סוכרת זו מושפעת מאוד מאורח החיים של החולה ומסיבות תורשתיות. היא פוגעת באנשים הסובלים מהשמנת יתר, בעיקר במבוגרים מעל גיל שלושים. החולים בסוכרת מסוג 2 יזדקקו לתרופות (לעתים גם לאינסולין), לפעילות גופנית, לתזונה נכונה ולדיאטה.

סימפטומים של סוכרת

תסמיני הסוכרת הינם הטלה תכופה ומרובה של שתן (הגורמת בין היתר לנדודי שינה), חולשה, אובדן משקל, פצעים שאינם נרפאים, תחושת נימול בגפיים, טשטוש בראייה ובעיות בתפקוד המיני. בסוכרת מסוג 2, התסמינים קלים לרוב, ויכולות לעבור אף מספר שנים לפני גילוי המחלה.

סוכרת – טיפול

לסוכרת אין מרפא. הטיפול בחולה מתרכז בהשבת הסוכרים בדם למצב של איזון, דבר שמביא לשיפור בתחושתו. טיפול בסוכרת נסב בעיקר סביב מתן תרופות, דיאטה נכונה והקפדה על פעילות גופנית. חולי סוכרת מסוג 1 יזדקקו לזריקות אינסולין במשך כל חייהם על מנת לשמור על רמת סוכר מאוזנת.

חולים מסוימים בסוכרת מסוג 2 יוכלו להסתפק בפעילות גופנית ובתזונה מבוקרת על מנת להחזיר את רמת הסוכר לערך הרצוי. אם אמצעים אלו לא עוזרים, ניתן טיפול תרופתי שמגדיל את ייצור האינסולין. במקרה שגם טיפולים אלו אינם מיטיבים עם החולה, יינתנו זריקות אינסולין.

סיכונים בסוכרת

היפוגליקמיה היא מצב שבו רמת הסוכר בדם נמוכה באופן קיצוני מהרמה הנורמאלית. החולה יחוש חולשה פתאומית, בחילה, הזעה ורעידות. במצב של היפוגליקמיה מערכות שונות בגוף נמצאות בסכנת פגיעה, בעיקר המוח.

בטווח הארוך, חולי סוכרת עומדים בפני בעיות שונות בתפקוד הרקמות. בין הסיכונים של הסוכרת נמנים עיוורון, טרשת עורקים, אי-ספיקת כליות סופנית, רגישות לזיהומים (במיוחד בעור ובדרכי השתן), התקף לב (במקרים של סוכרת מסוג 2) ונזק למערכת העצבים.

רגל סוכרתית הינה הגורם הראשי לכריתות רגליים בעולם המערבי. אצל חולי סוכרת, חל סיכון להיווצרות פצע שאינו יכול להחלים. אצל רבים מהם נפגעת מערכת העצבים ברגל, ובעוד שאדם רגיל היה מדווח על כאב לאחר פציעה ומטפל בו, חולה הסוכרת לא חש בכאב ברגלו. דבר זה מוביל להיווצרות של פצעים רבים באיבר. בנוסף, מחזור הדם ברגל סוכרתית לקוי, היות ואספקת החמצן לאיבר נפגמת ובכך מואטת ההחלמה.

הסוכרת היא מחלה קשה שסיכוניה רבים, ועל כן אין לזלזל בטיפול בה. נטילת תרופות בזמן, הקפדה על הוראות הרופא המטפל והתמדה בשגרת חיים נכונה תעניק לחולים חיים מלאים וטובים.

חולים בסוכרת נעורים? בואו לברר את זכויותיכם

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033850

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר