פסיכוגריאטריה

פסיכוגריאטריה היא תחום ברפואה כאשר פסיכוגריאטר אחראי על איבחון וטיפול בקשישים תשושי נפש.

פסיכוגריאטר הוא רופא שלמד גם שנת התמחות בבעיות נפשיות אצל קשישים. כמו פסיכוגריאטר, גם רופא גריאטרי וגם נוירולוג עוסקים במחלות ניוון מוחיות אצל קשישים, כגון אלצהיימר. אך כל אחד מהרופאים מגיע מגישה מקצועית שונה.

בגיל הזקנה חלים שינויים רבים, שמשפיעים על המצב הנפשי והקוגניטיבי. הירידה במצב הבריאותי, הפרישה מחיי העבודה, הבדידות בעקבות אובדן חברים קרובים ולעתים גם בן זוג, מביאים קשישים רבים למצבים של מתח ודיכאון.

בני המשפחה לא תמיד יודעים כיצד לנהוג אל מול תחושותיו של ההורה או הסב, והקשיש מצדו לא תמיד יודע או רוצה להיעזר בבני המשפחה. בנוסף לתחושות אלה, קשישים רבים סובלים גם מדעיכה בזיכרון עד למצב של אלצהיימר וחשים בשל כך חוסר- אונים ותסכול רב.

פסיכוגריאטריה שמה במרכז את הקשיש כמכלול, על צרכיו הפיזיים, הרגשיים והסוציאליים. ההתמחות באכלוסיה הספציפית הזו מאפשרת להכיר לעומק את הקשיים של אוכלוסיית הגיל השלישי- אוכלוסייה שהולכת וגדלה עם השנים- ולהתאים טיפול שאינו רפואי גרידא, אלא כזה שעונה על כל הצרכים, גם הרגשיים והחברתיים, בצורה היעילה ביותר.

תחומי העיסוק של פסיכוגריאטר

פסיכוגריאטר עוסק במגוון תחומים: אבחון ירידה בזיכרון, מצבים דמנטיים ואלצהיימר, אבחון דיכאון, התאמת טיפול תרופתי וכן מתן חוות דעת לבתי משפט לצורכי עריכת צוואה, מינוי אפוטרופוס או קביעת המוסד המתאים לקשיש: בית אבות סיעודי, בית אבות משולב או בית אבות לתשושי נפש.

הפסיכוגריאטר נדרש להכרות עם תחומים רבים הקשורים בגיל השלישי:

  • מאפייני הפרעות פסיכיאטריות בגיל המבוגר
  • תופעות כגון הסתגרות, נסיגה חברתית, עיסוק במוות וכו'
  • התאבדות בגיל המבוגר
  • תהליכי אבל נורמטיביים וזיהוי אבל שהופך לדיכאון
  • מחלות נפוצות בגיל השלישי, בעיקר המחלות הדמנטיביות השונות.
  • ההשלכות הפסיכיאטריות של מצבים גופניים ומחלות פיזיולוגיות כמו פרקינסון, סוכרת וכו'
  • אפשרויות הדיור והתמיכה המוצעות לקשישים, שירותים סוציאליים וכן תפקיד האפוטרופוס והשלכותיו
  • פסיכופרמקולוגיה בגיל מבוגר
  • היבטים משפטיים של הגיל השלישי כגון צוואה, אפוטרופסות וכו'

אבחון

הטיפול אצל פסיכוגריאטר מתחיל באבחון, אשר מנסה לאמוד את מצבו הקוגניטיבי והנפשי של המטופל. האבחון כולל תשאול על המחלות הגופניות מהן המטופל סובל והשפעתן על תפקודו, על תרופות שהוא נוטל, על תסמינים דכאוניים וחרדתיים ועוד.

בנוסף, הפסיכוגריאטר בודק את מצב הזיכרון אצל הקשיש: האם יש ירידה בזיכרון ובאיזו מידה, האם ישנה ירידה ביכולת הריכוז, ומהי רמת הפגיעה בתפקוד בשל כך.

טיפול

בהתאם לתוצאות האבחון, הפסיכוגריאטר מייעץ על דרכי התמודדות וממליץ על טיפול מתאים. הטיפול יכול להיות טיפול פסיכולוגי או תרופתי- נטילת תרופה חדשה או שינוי מרשם התרופות הקיים.

לעתים הפסיכוגריאטר ימליץ על מעבר לבית דיור מוגן או לדיור תומך, או לחילופין על קבלת תמיכה ביתית (למשל באמצעות ביטוח לאומי).

הפסיכוגריאטר מסייע למטופל להתמודד עם שינוי המצב הבריאותי והחברתי ומסייע להתמודדות עם קשיי התפקוד והפגיעה בעצמאות.

הטיפול משלב גיוס של בני המשפחה ושירותים סוציאליים המתמחים בשיקום וטיפול בבני הגיל השלישי. פעמים רבות הפסיכוגריאטר מייעץ לבני המשפחה כיצד לסייע לקשיש בהתמודדות ומתווך ביניהם לבין גורמים סוציאליים ורפואיים שונים.

ייעוץ משפטי

תחום עיסוק נוסף של פסיכוגריאטר הוא כתיבת חוות דעת לבתי משפט, הכוללת הערכה של יכולת ההתנהלות היומיומית של הקשיש, וכן הערכת יכולתו הקוגניטיבית לקבל החלטות משמעותיות. הערכה זו משמשת לקביעה האם יש צורך במינוי אפוטרופוס והחלטות דומות הנוגעות לעניינים משפטיים.

לסיכום, יתרונו של הפסיכוגריאטר הוא בידע הנרחב שיש לו לגבי כל תחומי החיים של הגיל השלישי ולגבי אפשרויות הטיפול והסיוע השונות. כדאי לפנות אל רופא מסוג זה עם כל בעיה נפשית או קוגניטיבית בגיל הזקנה על מנת לקבל ייעוץ וטיפול מתאים.

 

אולי יעניין אותך גם:

כיצד תוכנית "מגן אבות ואמהות" של משרד הבריאות מגנה על הקשישים בזמן משבר הקורונה?

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033850

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר