פצעי לחץ

חולים סיעודיים וחולים במצב סיעודי מורכב, אנשים נכים וחולים במחלות כרוניות אשר מרותקים למיטה, לכיסא או לכיסא גלגלים במשך שעות רבות ביממה או כל היום, ללא תזוזה, עלולים לפתח פצעי לחץ.
אנשים אלו תלויים בעזרתם של אנשים אחרים, בני משפחה, אחיות וצוות סיעודי, באם אנשים אלו ימנעו מלעזור, מצבם הגופני והבריאותי של החולים הללו עלול להידרדר, הם עלולים לפתח מחלות קשות ואף להגיע למצב של מוות.

מהם פצעי לחץ?

פצעי לחץ, כשמם כן הם, פצעים אשר נוצרים עקב לחץ מתון וממושך על אזור מסוים בגוף. הלחץ על אזורים שונים בגופנו נוצר באופן טבעי כאשר אנו יושבים או שוכבים, אך אדם רגיל מרגיש את האזור בגופו "נרדם" או מרגיש שזרימת הדם לאותו אזור נפסקת ובשל כך באופן מודע ותת מודע במהלך השינה הוא זז לבד ומשנה תנוחה.

אנשים החולים במחלות כרוניות ומרותקים למיטה, חולים סיעודיים ואנשים המרותקים לכיסא גלגלים לעיתים אינם חשים או אינם מסוגלים להזיז לבד את גופם ולכן הם זקוקים שמישהו יבצע עבורם את העבודה. במקרים בהם אין לאנשים אלו את העזרה הדרושה והם נותרים באותו מצב לזמן ממושך, נוצרים פצעי לחץ בגופם.

פצעי לחץ כאמור נוצרים עקב לחץ מתון וממושך ועקב כך נוצר מצב באותו אזור בגוף של חוסר זרימת דם הידוע בשם איסכמיה. כאשר דם אינו מגיע לאזור מסוים בגוף, אותו אזור, איבר, שריר ורקמה מתחיל "לגסוס" לאט לאט ונוצר נמק ומוות תאים באותו אזור.  פצעי לחץ שכיחים בעיקר באזורים בגוף כגון: ישבן, גב תחתון, מרפקים, עקבים, ירכיים וקרסוליים.

פצעי הלחץ מדורגים על פי דרגת החומרה שלהם. קיימות 4 דרגות או שלבים של התפתחות פצע לחץ.

  • הדרגה הראשונה הינה הדרגה הקלה ביותר, בה מתחיל להתפתח פצע הלחץ וגורם לעור באזור להיות חם, לבן ובעל מראה דלקתי.
  • הדרגה השנייה מתרחשת לאחר מספר שעות של חוסר תזוזה, נוצר מצב התחלתי של איסכמיה באזור בגוף, הלחץ המתון מתחיל לפגוע בשכבות העור, העור יותר אדמדם, דלקתי והפגיעה מתחילה להיות גלויה לעין.
  • הדרגה השלישית צריכה להוות תמרור אדום עבור המטפלים בחולה. בשלב זה מתקיימת פגיעה בכל שכבות העור, תאים מתחילים למות בשל חוסר אספקת החמצן, אך עדיין אפשר לסייע בקלות לחולה באמצעות תזוזה של גופו לפני שהפגיעה תחמיר עוד יותר.
  • הדרגה הרביעית הינה הדרגה הקשה והמסובכת ביותר אשר לרוב מתרחשת עקב הזנחה גורפת של החולה. בשלב זה יש פגיעה בכל שכבות העור וברקמות התומכות מסביב, כגון: שרירים, גידים, כלי דם ועצמות.

מניעה וטיפול בפצעי לחץ

בכדי למנוע התפתחות של פצעי לחץ, יש צורך לדאוג לאנשים או מכשירים אשר יעזרו לאדם החולה להזיז את גופו בכל שלוש שעות, ניתן לעשות זאת בעזרת שכירת צוות סיעודי או מכשיר מיוחד אשר עוזר להזיז את האדם בכל מספר שעות.

כמו כן, מומלץ למרוח משחות וקרמים המכילים חומרים אנטי-בקטראלים על גופו של האדם, לקלח עם סבון אנטיבקטראלי ובאופן כללי לשמור על היגיינה.
ניתן לרכוש כריות ומזרנים מיוחדים, לשכב במיטה בזווית של 30 מעלות, לבצע בדיקות יומיות של העור ובמקרים בהם האדם זקוק לחיתולים מומלץ להחליפם בכל מספר שעות, שכן הרטיבות עלולה לגרום לזיהומים משניים באזור הנגוע.

בדרגות מסוימות יהיה צורך להתחיל בטיפול תרופתי באמצעות תרופות כגון:  דיאזפאם, באקלופן או דנטרולן סודיום ובמקרים קשים יהיה צורך בעזרה כירורגית באמצעות ניתוח להוצאת התאים המתים.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033850

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר