גמלת סיעוד

אם אתם זקוקים לטיפול סיעודי בבית חשוב שתדעו מהי גמלת סיעוד של המוסד לביטוח לאומי. המוסד לביטוח לאומי אחראי על מתן גמלת סיעוד (חוק סיעוד) שמטרתו לאפשר לקשישים להתגורר בקהילה, בביתם או בדיור מוגן באיכות חיים גבוהה ככל הניתן באמצעות סיוע סיעודי הניתן על ידי חברות סיעוד המוכרות על ידי המוסד לביטוח לאומי.

יש להדגיש כי גמלת סיעוד ניתנת באמצעות אספקת שירותים (מטפלת סיעודית למספר שעות בשבוע).  בשנת 2010 – הוחלט על ניסוי מתן גמלת סיעוד בכסף, המוענק בסניפים רבים ברחבי הארץ. במאמר שלפנינו נעסוק בגמלת סיעוד הניתנת על ידי מטפלים סיעודיים.

הזכאות לגמלת הסיעוד נקבעת על פי הקריטריונים הבאים:

גיל פרישה ותושבות– על הקשיש להיות תושב ישראל אשר הגיע לגיל הפרישה (67 לגברים ו64 לנשים).

מקום מגורים– על הקשיש להתגורר בביתו או בדיור מוגן, אשר אינו מוסד סיעודי. קשיש המתגורר בבית אבות או במוסד סיעודי, לא זכאי לגמלת סיעוד. עם זאת, מגורים בבית אבות אינם שוללים באופן חד משמעי את הקבלה של גמלת הסיעוד, ויש להתייחס לגורמים נוספים כפי שמפורטים בפסק הדין עב”ל 33417-10-12 פליציה גורה נ’ המוסד לביטוח לאומי.

הכנסות– על היקף הכנסותיו של הקשיש להיות מתחת לתקרת השכר הממוצעת במשק, העומדת כיום (2013) על 8,828 ₪. עבור זוג תקרת ההכנסה היא 1.5 מההכנסה הממוצעת במשק. במידה וההכנסה היא מעל תקרת השכר, זכאי הקשיש רק למחצית גמלת הסיעוד עד תקרה מסויימת ולמעלה מכך – לא זכאי כלל לקבל גמלת סיעוד.

קצבאות נוספות- הקשיש אינו מקבל אף קצבה אחרת מביטוח לאומי או מאוצר המדינה. במקרה כזה, הקשיש יבחר בין שתי הגמלאות.

רמת תפקוד– רמת תפקודו של הקשיש תקבע לבסוף את זכאותו לגמלה. במידה והקשיש זקוק לסיוע בביצוע הפעילויות היומיות כגון: אכילה, רחצה, טיפול בבית ועוד. המוסד לביטוח לאומי קובע את רמת התפקוד ואת הזדקקותו של הקשיש לסיוע באמצעות בדיקות תפקוד הנעשות על ידי בוחן מקצועי.

היקף הגמלה נקבע על פי רמת התפקוד של הקשיש ע"י בוחן מקצועי בעל הכשרה מתאימה (מרפא בעיסוק, פיזיותרפיסט או אחות). הבדיקה נעשית בביתו של הקשיש ובה נבחן תפקודו בסביבתו הטבעית. על פי ממצאי הבדיקה נקבע היקפה של הגמלה:

גמלה מלאה– קשיש הזקוק להשגחה מתמדת או תלוי לגמרי בסיוע לביצוע הפעולות היומיומיות זכאי לגמלה מלאה הכוללת שירות סיעוד בהיקף של 18 או 16 שעות בשבוע.

גמלה חלקית– קשיש הזקוק במידה רבה בסיוע לביצוע הפעולות היומיומיות זכאי לחצי גמלה הכוללת שירות סיעוד בהיקף של 9 ושלושת רבעי שעות בשבוע.

גמלה זמנית– במידה ולקשיש מגבלה זמנית המונעת ממנו ביצוע הפעולות היומיומיות עקב ניתוח, פציעה וכו', תינתן לו זכאות זמנית עד להבראתו.

שירותי הסיעוד להם זכאי הקשיש כוללים סיוע בביצוע הפעולות היומיומיות כגון אכילה, רחיצה, הלבשה, לווי לרופא והבאת תרופות, כמו כן עזרה בטיפול במשק הבית הכוללת ביצוע ניקיון, כביסה, קניות וכו'.

את הגמלה מקבל הקשיש בדמות הסיוע שכן את התשלום מעביר הביטוח הלאומי לחברות המעסיקות מטפלים.

כמו כן ניתן להמיר חלק מהגמלה בשירותים כגון מכבסה, לחצן מצוקה, מוצרי ספיגה או ביקור במרכז יום לקשיש. השירות הניתן לקשיש יכול לכלול הן סיוע בבית וכן אחד מהשירותים המוזכרים על חשבון חלק משעות הסיוע וזאת על פי בחירתו.

לצורך קבלת גמלת סיעוד יש להגיש טפסים אותם ניתן לקבל במוסד לביטוח לאומי או באתר האינטרנט של המוסד ( www.btl.gov.il). אל הטפסים הללו יש לצרף: אישורים על הכנסות וקצבאות שונות, חוות דעת על המצב הרפואי של הקשיש וכן פירוט הקשיים התפקודיים של הקשיש. את הטפסים יש להגיש לפקיד התביעות במוסד לביטוח לאומי. את התשובה לבקשה יחזיר הביטוח כ-60 יום לאחר הראשון בחודש שלאחר הגשת הבקשה.

קיימות זכויות סיעוד לניצולי שואה, המעניקות להם שעות סיעוד נוספות על השעות המוענקות לפי גמלת הסיעוד, וכן הטבות סיעודיות רבות. את הבקשה לקבלת הזכויות יש לשלוח לקרן לרווחת ניצולי השואה.

ראו גם:
נייר עמדה: כיצד חברות הביטוח צריכות לבחון האם המבוטח סיעודי?

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033850

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר