התקף לב

התקף לב, הנקרא גם אוטם בשריר הלב, הוא מצב חירום רפואי בו קיימת הפסקה באספקת הדם אל הלב כתוצאה מחסימת עורקים כליליים. שריר הלב מוזן על ידי עורקים קטנים הנמצאים מעליו ונקראים עורקים כליליים.

חסימת אחד העורקים האלה על ידי הצטברויות פלאק או טרשת עורקים מובילה לחסימה וכתוצאה מכך להפסקת זרימת הדם בעורקים. חסימה זו יוצרת מצב הנקרא איסכמיה – חוסר אספקת חמצן לרקמה, שגורם לכך ששריר הלב לא מסוגל לתפקד ולהזרים דם לשאר הגוף, ולכן יש לטפל בו באופן מיידי.

סימני התקף לב

הסימן הכללי לאוטם בשריר הלב הוא כאב חזק ולחץ בחזה המקרין ליד שמאל וללסת. בנוסף, האדם הלוקה בהתקף לב יסבול גם מהזעות קרות, חיוורון, קשיי נשימה, הפרעות קצב ודופק לא סדיר, חרדה, צרבת, כאבי שיניים וסחרחורות. מדובר בסימנים רבים, ולכן גם כאשר רואים שילוב של חלק מהם, חייבים לגשת באופן מיידי לבית החולים, במיוחד אם האדם הסובל מכך נמצא בקבוצת סיכון למחלת לב.

כאמור, התקפי לב נגרמים על ידי חסימת אחד העורקים הכליליים שבלב ומניעת אספקת הדם לשריר הלב. חסימת העורקים מתבצעת על ידי פלאק טרשתי, שמורכב בעיקר מכולסטרול ותאי קצף האוגרים אותו. הפלאק נוטה להגיע דווקא לעורקים הכליליים בגלל קוטרם הצר, והזרימה המערבולתית החזקה יחסית בעורקים אלה, ומתחיל להצטבר כבר מגיל צעיר.

בגילאים מבוגרים יותר, הצטברות הפלאק הופכת למשמעותית יותר ומובילה לחסימה חלקית של העורק. בנוסף, הפלאק הטרשתי גורם להיווצרות קרישי דם, שהם האחראים הבלעדיים לחסימה המוחלטת של העורק ולתוצאה של אוטם בשריר הלב.

גורמי סיכון להתקף לב

הפלאק הטרשתי מצטבר אצל כולנו, אבל אצל כאלה שלא מקפידים על אורח חיים בריא, הצטברות הפלאק מהירה יותר ואגרסיבית יותר, וקיים סיכוי גבוה יותר ליצירת התקף הלב. גורמי הסיכון העיקריים הם עישון, השמנה, סוכרת, שומנים גבוהים בדם ובעיקר כולסטרול וחוסר פעילות גופנית. קיימים גם גורמים בלתי נשלטים שהם בעיקר גנטיקה משפחתית ונטייה תורשתית להתקפי לב.

אבחון התקף לב

מלבד הסימנים הקליניים המדוברים, אבחון מדוייק של התקף לב מתבצע על ידי אק"ג ובדיקות דם.

  • אק"ג – רואים שינויים במקטע ST. שינויים אלה מופיעים אצל חלק מהחולים בלבד ולכן אק"ג תקין עדיין לא מבטיח אבחנה שלילית.
  • בדיקת דם – אוטם בשריר הלב גורם לעליה ברמת טרופונין בדם. על ידי רמת הטרופונין ניתן גם להבין מתי בדיוק נגרם האוטם, והיא נחשבת לבדיקה המהימנה והמדוייקת ביותר לאבחנת התקף לב.

טיפול בהתקף לב

הטיפול בהתקף לב חייב להיות מיידי ומתבצע על ידי פתיחת העורק שנחסם. פתיחה זו יכולה להיעשות בדרכים שונות כמו צנתור, טיפול על ידי תרופות מפרקות קרישים, או ניתוח מעקפים. ללא טיפול מיידי לחולה ייגרם נזק מוחי בלתי הפיך וכתוצאה מכך מוות.

התקף לב אצל נשים

בקרב נשים, התקפי הלב מופיעים באזור גיל 70, לעומת גברים הסובלים מכך כבר בשנות ה-60 המוקדמות. הסיבה להפרש זה היא הפרשת האסטרוגן אצל הנשים שמונעת את התפתחות הפלאק הטרשתי. כתוצאה מהפרשת האסטרוגן, הפלאק אצל הנשים לא מתקדם בקצב מהיר כמו אצל גברים, ולכן הן סובלות מהתקפי לב בגיל מאוחר יותר.

כמו כן, מחקרים שונים תומכים בגישה שמתן אסטרוגן לאחר גיל הזהב עוזר במניעת התקפי לב (אך גורם לשלל מחלות אחרות ולכן בדרך כלל לא נמצא בשימוש). למרות "ההגנה" שיש לנשים, עדיין הן אינן מחוסנות מפני בעיות לב, וכל שנה מאושפזות כ-30,000 נשים בגלל מחלות לב שונות.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033850

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר