ליווי רוחני לבני הגיל השלישי והרביעי
הזדקנות האוכלוסייה במדינת ישראל מחייבת את מקבלי ההחלטות להפנות יותר תקציבים ולמצוא פתרונות ייחודיים לעוד בתי אבות, עוד מוסדות טיפול, עוד מועדוני יום ומסגרות נוספות, אבל אין בכוחה של המדינה לספק מענה להכול. על מנת לסייע לבני הגיל השלישי והרביעי בכל מיני מצוקות אישיות ומועקות, כדאי להכיר מסגרת מסוג חדש – מסגרת ושמה ליווי רוחני. למי המסגרת הזאת מתאימה? מי עוסק בליווי רוחני, ומה זה אומר בעצם? כל התשובות לשאלות המסקרנות והחשובות.
היכן ניתן למצוא ליווי רוחני?
ליווי רוחני בישראל, לבני הגיל השלישי והרביעי, הנו מסגרת שעושה את צעדיה הראשונים. אמנם, יש כמה וכמה מוסדות שבהן ניתן ללמוד עיסוק זה באופן מקצועי, אך הציבור הרחב לא די מודע לדברים הללו. מבחינת האוכלוסייה בארץ שהולכת ומתבגרת, ניתן למצוא את הסיוע האמור במסגרות כגון בתי אבות, בתי חולים, ארגונים חברתיים.
ככל הנראה, בעתיד שירותים כאלה יקלטו בצורה יותר הדוקה גם במסגרות ריפוי בקהילה, הפניות מביטוח לאומי, בתוך אגפים קהילתיים וחברתיים ברשויות מקומיות ועוד.
מי מעניק ליווי רוחני מוצלח
במובן ידוע, כל מי שרוצה לסייע לבני הגיל השלישי יכול כבר כיום להתנדב ולהוות משען ותמיכה לקשישים. אבל כאשר אנו מדברים על ליווי רוחני של ממש, אנו מדברים על אנשים שקיבלו הכשרה מתאימה במגוון היבטים. על פי רוב, העוסקים במקצוע זה עוסקים בכך מתוך תחושת שליחות עמוקה, גם כאשר מדובר בקריירה לכל דבר.
המלווים הם בדרך כלל מאוד מסורים וערכיים, חדורי תחושת שליחות ומוטיבציה. חלק מהעוסקים במלאכה הנם בעלי רקע קודם בתפקידי רפואה, יעוץ, פסיכולוגיה, טיפול או סיעוד. כאשר פונים או מופנים לאיש מקצוע בתחום זה, כמו בכל עניין כדאי להתרשם מהידע, המקצועיות והניסיון, אך במיוחד כדאי לשים לב לכימיה שנוצרת במפגש בארבע עיניים.
באילו מצבים בחיים ליווי רוחני יכול לעזור
הליווי הרוחני נועד לסייע במגוון רחב של מצבי חיים, האופייניים לגיל המבוגר. הוא מסייע למשל לקשישים:
- המתמודדים עם פטירת בן או בת זוג.
- החווים משבר בשל תחושה של חוסר תכלית.
- החווים קושי להשתלב במסגרת שיקומית, טיפולית או בבית אבות.
- החווים תחושה של בדידות, תחושה של "לבד".
- החווים ירידה בערך העצמי, בשל יציאה מחוץ למסגרות מוכרות כגון בית, עבודה.
- המתמודדים עם ירידה של ממש בעצמאות בשל מחלה או נכות.
- המתמודדים עם מחלה קשה, סופנית או לא סופנית.
קווים לדמותו של ליווי רוחני בגיל השלישי והרביעי
מהו בעצם הליווי הרוחני בגיל השלישי והרביעי ומה הוא בעצם לא? לא תמיד ברור מאליו הקו הדק במבדיל למשל בין ייעוץ פסיכולוגי או סוציאלי לבין ליווי רוחני. עם זאת, הליווי מגיע יותר ממקום של שוויון בין המלווה לבין הקשיש. זה יכול להיות תחליף לשיחה עם רועה רוחני, זו לא בדיוק מסגרת טיפולית, אלא עניין חברתי וערכי.
במידה רבה, הדינמיקה הנוצרת בין המלווה לבין הקשיש או הקשישה הנה אישית ובלתי ניתנת להעברה. אמנם אפשרי שימוש בכלים טיפוליים, כגון שיקוף למשל, אבל מקובל גם למשל דמיון מודרך, יצירה, הכלה, העלאת זיכרונות וסיפורי חיים ועוד.
הליווי הרוחני מכיל ממד של הכלה ושיתוף, ממד של קבלה והתמודדות. אין המטרה לפתור כל בעיה, שום דבר לא יהפוך גבר קשיש או אישה מבוגרת לצעירים במיטב שנותיהם, אבל אפשר להעניק הרבה כוח ותכלית בעזרת תובנות רוחניות, בעזרת כלים אסתטיים, לפעמים פשוט בעזרת הקשבה ומגע אישי וישיר. חיוך במקום, חיבור והקשבה, יכולים לחולל פלאים. כאשר זה יכול לעזור, אפשרי בהחלט גם תפילה משותפת או עיון במקורות דתיים, או פילוסופיים חילוניים.