פגיעה בניידות בגיל המבוגר

פגיעה בניידות בגיל המבוגרפגיעה בניידות בגיל המבוגר ברוב המוחלט של המקרים משפיעה בצורה דרסטית על איכות החיים של הקשיש, כאשר הכוונה בפגיעה בניידות היא לא רק לקשיי הליכה, אלא גם לאובדן היכולת לנהוג למשל.

למעשה, ישנם לא מעט קשישים שעבורם הנהיגה חשובה בדיוק כמו ההליכה אם לא יותר מכך. הפגיעה בניידות לא אחת מהווה פגיעה אנושה לאיכות החיים ועשויה להוביל לדיכאון, הסתגרות, התעצמות של תחושת הבדידות וכן לגרום להאצת דלדול השרירים ותחלואות נוספות.

מה הם הגורמים לפגיעה בניידות בגיל מבוגר?

להלן גורמי הסיכון המרכזיים לפגיעה בניידות בגיל מבוגר:

  • ככול שהקשיש מבוגר יותר, כך הסיכוי שלו לסבול מפגיעה בניידות גבוה יותר.
  • נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר מאשר גברים.
  • מיעוט בפעילות גופנית.
  • דיכאון בקשישים ומהווה גם כן גורם סיכון עצמאי לפגיעה בניידות.
  • מגבלות קוגניטיביות כמו לדוגמה תסמיני השיטיון, ההפרעה הפסיכיאטרית השכיחה ביותר בקשישים.
  • בעיות ראיה ובעיות שמיעה האופייניות לגילאים מבוגרים.
  • מחלות כרוניות שונות המקשות על הניידות כמו לדוגמה דלקות מפרקים, סוכרת ועוד.

כיצד מטפלים בפגיעה בניידות בגיל מבוגר?

הטיפול בפגיעה בניידות בגיל מבוגר משתנה בהתאם לגורם שהוביל לפגיעה בניידות, אך באופן כללי חשוב לציין כי ברוב המקרים קשיש הסובל מפגיעה ביכולת הניידות לא יוכל לשוב לתפקוד מלא וזאת לפי מחקרים רבים שנערכו בתחום.

חרף זאת, יש לעשות מאמצים ולנסות להשיב את התפקוד בתחום זה לנורמטיבי במידת האפשר. לצורך כך יש תחילה לאבחן את הגורמים שהובילו לפגיעה בניידות כדי שניתן יהיה להבין האם מדובר בגורמים הפיכים.

כך למשל קשיש לאחר ניתוח אורתופדי יוכל להפיק תועלת רבה מתהליך שיקומי מקצועי ולשוב לאיתנו. לעומת זאת, לאחר ניתוח אורתופדי, ייתכן גם מצב שהקשיש יעדיף להסתגר בביתו, להימנע מטיפולי הפיזיותרפיה ובעקבות זאת יאבד את יכולת הניידות לצמיתות. במקרים רבים הדבקות במטרה, הבנת החשיבות של הניידות לאיכות החיים והמסגרת התומכת הן כל מה שעושה את ההבדל בין קשיש הנהנה מניידות טובה יחסית לבין קשיש שאינו נייד כלל.

כיצד מתמודדים עם פגיעה בניידות?

אם אכן מתברר כי המטופל סובל מנזק שאינו הפיך או שמדובר בפגיעה ארוכת טווח המחייבת מעבר של תהליך שיקומי ארוך, ניתן לנקוט בטקטיקות שונות על מנת לשפר את יכולת הניידות במידת האפשר.

כך לדוגמה אם מדובר בקשיש המתגורר בשכונה קטנה, במושב או בקיבוץ, שאיבד את רישיון הנהיגה שלו על רקע בעיות הקשורות לזקנה, ייתכן מאוד שיוכל להפיק תועלת מרכישה של רכב חלופי דוגמת קלנועית (טוק-טוק) למשל. באופן הזה, יוכל ליהנות מכלי רכב פשוט ואיטי שלא יעמיד אותו בסיכון מצד אחד, אך יאפשר לו להמשיך ולהתנייד בסביבה הטבעית שלו מצד שני בקלות ובנוחות תוך שמירה על עצמאות כמעט מוחלטת.

בדיוק באותו האופן, אם מדובר בקשיש המרותק לכיסא גלגלים ידני, המתקשה לתפעל את הכיסא על רקע בעיה רפואית בידיים, ייתכן שיוכל להפיק תועלת ממעבר לכיסא גלגלים חשמלי. יש גם לעודד קשישים המתקשים בהליכה לעשות שימוש באביזרי עזר שונים דוגמת מקל הליכה או הליכון למשל.

תופתעו לגלות כי ישנם קשישים המסרבים להכיר בקושי שהם סובלים ממנו וכתוצאה מכך לא עושים שימוש באביזרי הליכה מכל סוג שהוא. תחת זאת הם מעדיפם להסתגר בבית וכפועל יוצא מכך, איכות החיים שלהם נפגעת.

על ידי העלאת המודעות לקשר שבין פגיעה בניידות לירידה באיכות החיים ועידוד קשישים למציאת פתרונות בתחום הניידות, ניתן למנוע הידרדרות באיכות החיים ובהמשך תחלואה נלווית. קחו זאת לתשומת לבכם.

קרא עוד: שפעת בגיל הזהב

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033850

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר