אפוטרופוס מהו?

תפקידו של האפוטרופוס

כל אדם במדינת ישראל זכאי לחובות וזכויות, אך קיימות קבוצות באוכלוסייה אשר מוגבלות לפעולות מסוימות ( מוגדרות בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות), אנשים הלוקים בשכלם, חולי נפש, קשישים במצב סיעודי או תשושי נפש השוהים בבית אבות לדוגמא,  או חולים במחלה המונעת מהם להיות מסוגלים לדאוג לענייניהם. אלו יכולים להיקבע ע"י פסק דין של בית משפט כבלתי כשירים מבחינה משפטית, החלטת בית משפט שכזו יכולה להביא למינוי אפוטרופוס שידאג לענייני אותו אדם ויחליט במקומו את ההחלטות לגבי חייו.

מי יכול להיות אפוטרופוס?

  • כל אדם פרטי (בדרך כלל בן משפחה) או מספר אנשים יחד.
  • האפוטרופוס הכללי.
  • כל תאגיד המומחה לעניין.
  • ועדת אפוטרופסות לניצולי השואה.

בית המשפט יבדוק באמצעות עובד סוציאלי האם החסוי והמועמד לאפוטרופסיות מתאים לתפקיד כשנגד עיני בית המשפט עומדת טובתו של החסוי.

האפוטרופוס

במקרה בו מחליט בית המשפט כי אדם איננו כשיר או כשיר באופן חלקי, בית המשפט יכול למנות לו כאמור אפוטרופוס שינהל את ענייניו השונים ויקבל החלטות במקומו. האפוטרופוס ייצג את האדם בכל עניין משפטי לו יידרש ותפקידו יהיה לדאוג לטובתו של האדם החסוי המצוי תחת אחריותו, למעשה האפוטרופוס אמור להגן על אדם שאיננו יכול לדאוג לעצמו.

תחומי האחריות של האפוטרופוס

בחוק מודגש כי אפוטרופוס "מוסמך לעשות כל שדרוש למילוי תפקידו". האפוטרופוס ידאג לצורכי החסוי , ינהל את נכסיו וייצגו בהליכים משפטיים אם ידרש. במקרה שהחסוי הוא קטין האפוטרופוס ידאג גם לחינוכו ומקום מגוריו. האפוטרופוס ינהג במסירות ויטפל בענייני החסוי כאילו היו עינייניו.

כספים – אפוטרופוס ישמור על כספי החסוי שאינם דרושים לכלכלתו היומית בחשבון בנק מיוחד שיפתח לשם כך, הוא יכול גם להשקיע את הכספים באפיקים שישמרו את ערכם וישמור על הריבית באם תתווסף.

נכסים – נכסי נדל"ן או אחרים שלהם רישום זכויות, האפוטרופוס ידאג לרשום הערה על מינויו, במקרה שאדם ירצה לבצע עסקה לגבי אותם נכסים ידע כי הם בניהולו של אפוטרופוס ועליו לפנות אליו.

האפוטרופוס מחויב להגיש למוסד האפוטרופוס הכללי תוך חודש מיום מינויו רשימה מפורטת של כל נכסי החסוי וחובותיו. בית המשפט יכול לבקש מהאפוטרופוס להעביר שומה של נכסי החסוי. נכסי החסוי ינוהלו בצורה מסודרת ע"י האפוטרופוס שיגיש בכל שנה דו"ח מפורט לאפוטרופוס הכללי וכן בסיום תפקידו.

האפוטרופוס זכאי לקבל כספים מהחסוי לשם ביצוע תפקידו, הוא יכול לקזז הוצאות אלו מתוך נכסי החסוי. ישנם מקרים שבהם בית המשפט יכול לקבוע כי האפוטרופוס יקבל שכר קבוע עבור תפקידו מהחסוי. בכל מקרה בו האפוטרופוס או קרובי משפחתו מעוניינים לבצע עסקה משפטית אל מול נכסיו של החסוי אזי האפוטרופוס חייב לקבל אישור מבית המשפט.

אפוטרופוס מקבל עליו זכויות לניהול וקבלת החלטיות בחייו של החוסה, אך הוא גם נושא עימו אחריות מאוד גדולה בעצם. האפוטרופוס יישא באחריות על נזקים שגרם לרכוש החסוי או לחסוי בעצמו ויצטרך לפצות את החסוי. במקרים כאלו בית המשפט רשאי להתערב ולזכות את האפוטרופוס מאחריות על הנזק במידה ומצא כי הנזק נגרם בתום לב וללא כוונת זדון. לאפוטרופוס ישנה הזכות להחליט לגבי זכות הקשיש לשיקום

בחוק מוגדרות מספר פעולות שלשם ביצוען צריך האפוטרופוס אישור מבית משפט:

  • השכרת נכס שחוק הגנת הדייר חל עליו.
  • העברה,שעבוד, חלוקת וחיסול משק חקלאי, בית חרושת, בית מלאכה, בית מסחר או דירת מגורים.
  • עסקה רשומה במקרקעין.
  • נתינת מתנות.
  • ערבות
  • בכל עניין אחר שהחוק איננו מסדיר רשאי האפוטרופוס לפנות לבית המשפט ולבקש אישור לפעול.

האפוטרופוס אינו רשאי לערוך צוואה עבור החסוי ואיננו יכול לקבוע את הדרך לחלוקת הרכוש אחרי פטירתו, במקרה שכזה יחולק הרכוש על פי הוראות החוק בלבד.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033850

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר